587 209 дни платен отпуск имат да ползват полицаи, граничари и пожарникари. Това става ясно от данните, които вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова е предоставила в писмен отговор до депутат от управляващото мнозинство, предаде репортер на БГНЕС. Огромният по обем почивни дни, с които МВР трябва да компенсира служителите си поставят ведомството пред опасност от блокиране. МВР или трябва да плати неползваните дни или да пусне принудително в отпуск полицаите, с което да постави под риск сигурността на гражданите.

Точно 423 093 дни отпуск имат да ползват полицаите от СДВР и областните управления на МВР в страната. Само столичните полицаи имат ваканция от 100 000 дни.

На фона на засиления мигрантски поток и повишения риск от навлизането на българска територия на радикализирали се граждани на ЕС или други държави, работещите в Гранична полиция имат да ползват 125 775 дни отпуск.

38 341 почивни дни имат да взимат пожарникарите и спасителите.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обяснява създалата се ситуация с “динамичната политическа и социална обстановка”, която е довела до 40% увеличение на протестите. Гражданското недоволство, голяма част от което е било нерегламентирано е довело и до 55% увеличение на използвания човешки ресурс.

Причина за неползването на отпуски от страна на пожарникарите и спасителите се оказва увеличеният брой инциденти през 2015 г. Ако през 2014 г. са били регистрирани 50 128 произшествия, то през миналата година техния брой е нараснал на 55 434.

Сред другите причини за неползването на отпуски от служителите на МВР се оказва ежемесечното командироване за охрана на държавната граница и центровете за бежанци, както и “тенденцията за увеличаване броя на незаетите длъжности, което е основен фактор за повишената ангажираност на служителите в изпълнение на поставени задачи и също води до фактическа невъзможност служителите да ползват пълния размер на полагащия им се платен годишен отпуск”, признава Румяна Бъчварова.