Единната система за спешни повиквания 112 е пред разпад, предаде bTV.

Телефонът от месеци блокира и тогава операторите са принудени да записват сигналите на ръка и да диктуват информацията на отговорните служби по стационарен телефон.

Диспечери от 112 признаха пред bTV, че от няколко месеца софтуерът не работи нормално, обработването на повикванията се бави, а през това време на опашка чакат хора, чийто живот може да е застрашен в момента.

През лятото МВР призна, че е има срив в системата се преминава към план Б.
„План Б означава, че в момента софтуерът на системата не работи, ние не виждаме откъде се обаждат хората, не можем да ги локализираме, не можем да изградим съответната конферентна връзка със съответната служба, става една опашка от чакащи обаждания имало е случаи да чакат над 1 час, за да им се вдигне телефона”, разказа бивш диспечер.

Жената, с която разговаряме, до скоро работи като оператор на 112. Не иска да показва лицето си. Разказва, че в идеални условия, когато получава обаждане, операторът вижда откъде идва повикването, както и телефонния номер. Докато уточнява инцидента записва на електронна бланка информацията и моментално я изпраща към службите. Проблеми обаче има всяка седмица.

Адресът от един инцидент го прехвърля на друг инцидент. Ако не внимаваш много, нещата стават изключително неприятни”, разказа бившият диспечер.

Според нашия източник напоследък 112 функционира по три начина – работи всичко, работи нещо и не работи нищо, освен стационарни телефони.

Ние нямаме достъп до системата и не можем да отговаряме за нещо, което не ни е възложено, казва Антон Тенев, директор „Продажби” на спечелилата компания.

За състоянието на 112 предупреждават и от Асоциация на комуникационни и информационни специалисти.

Системата е готова да излезе от строя. Тогава има два варианта – да се направи сериозна инвестиция, да се върне в строя или да се хвърли на боклука и да се направи нова”, коментира Георги Пешев от асоциацията.

В момента според нашия източник 112 се поддържа от компютърните специалисти на МВР.

Министерството на вътрешните работи не отговори на нашите въпроси – например дали 112 ще работи надеждно при евентуална терористична заплаха, колко често аварира и как работи тогава.

Според силовото ведомство отговор на поставените от нас въпроси може да получим по Закона за достъп до обществена информация, по силата на който трябва да чакаме 2 седмици.