Част от банковите такси за плащания трябва да намалеят от 18 септември 2016 г., става ясно от предложени промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, публикувани от финансовото министерство в четвъртък. Те въвеждат нова евродиректива от 2014 г., според която достъпът до банкова сметка е право на потребителя и той трябва да може да се възползва от него, дори да е беден. В момента социално слабите и пенсионерите у нас не могат да ползват изцяло средствата си заради наличието на банкови такси. Освен това някои услуги изискват изрично плащанията да стават по банков път, което е пречка за хората, живеещи в лишения.

Новите сметки с "приемливи такси"

От 18 септември 2016 г., когато се предвижда промените да влязат в сила, банките трябва да започнат да предлагат т. нар. "платежни сметки за основни операции". Услугите по тези сметки трябва да са или безплатни, или да се предлагат срещу "приемливи такси", които са съобразени с нивото на доходите в страната. Задължително е въпросните такси да са по-ниски както от таксите за същите услуги, които съответната банка извършва по платежни сметки за "неосновни" операции, така и от средния размер на таксите за "неосновни" операции за цялата банковата система. Този среден размер ще се обявява веднъж годишно от БНБ.

За социално слабите, т. е. за потребителите, които получават месечни социални помощи по Закона за социалното подпомагане, изрично се предвиждат по-благоприятни условия за ползването на платежните сметки за основни операции, посочват от финансовото министерство. Такова изключение обаче не се прави за пенсионерите.

Ниските цени важат за неограничен брой операции

Нискотарифните разплащателни сметки ще дават възможност само за конкретен обем банкови услуги – откриване, ползване и закриване на сметката, внасяне и теглене на пари в брой (включително с карта от банкомат и през онлайн банкиране), директни дебити, картови операции (включително плащания през интернет), кредитни преводи (включително периодични плащания). Ниските такси ще важат за неограничен брой операции.

В момента банките у нас имат единни тарифи за разплащателните сметки, но в тях се включват някои ВИП услуги и сметки с по-специални възможности, които и сега са по-скъпи. Затова не е ясно на кои точно такси ще повлияят законовите разпоредби и доколко ще свалят цените на най-основните операции като теглене и внасяне на суми, откриване и закриване на сметки и т. н.

Откриването на сметка струва към 2 лв.

Справка в тарифите на трите най-големи по активи банки у нас показва, че откриването на разплащателна сметка струва средно около 2 лв. В "УниКредит Булбанк" услугата излиза 2.50 лв., в Банка ДСК и в ПИБ – 2 лв. Закриването на сметка е безплатно, с изключение на "УниКредит Булбанк", където процедурата излиза 12 лв. Поддържането и обслужването на разплащателна сметка в левове се таксува между 1 лв. и 2.50 лв. в различните трезори. Внасянето по сметката на суми до определен размер е безплатно и в трите банки, но тегленето се заплаща. За суми до 2000 лв. таксата в "УниКредит Булбанк" е 0.10% от сумата, но минимум 1 лв. В Банка ДСК услугата излиза 0.15%, но поне 2 лв., а в ПИБ е фиксирана на 1 лв. Тегленето на пари в брой от банкомат на съответната банка с дебитна карта "Маестро" (Maestro) излиза 20 ст. в ПИБ, 22 ст. - в Банка ДСК и е безплатно в "УниКредит Булбанк". Когато средствата се теглят от АТМ устройство на друга банка, удръжката е 1 лв., ако картата е издадена от ПИБ, 1.10 лв. - от Банка ДСК и 0.98 лв. - от "УниКредит Булбанк".

Интернет портал ще сравнява таксите

БНБ ще трябва да създаде интернет портал, чрез който потребителите ще могат да сравняват таксите по платежни сметки в различните банки и другите платежни институции, става ясно още от промените в закона. Сайтът ще може да се ползва безплатно от цялата страна, като продуктите на банките и фирмите трябва да са представени равнопоставено. На съпоставка ще подлежат само най-употребяваните от потребителите услуги по сметките, които ще се определят с наредба на БНБ. Критериите, по които ще се прави сравнението, трябва да бъдат обективни и да има процедура за докладване на неточна информация. Ще има и информация за последната актуализация на всяка от офертите.

БНБ ще може да оповестява влезли в сила наказателни постановления за нарушения на правилата, отнасящи се до платежните сметки за основни операции, включително до таксите. Това ще става само ако оповестяването "не би изложило на сериозна опасност финансовите пазари и не би причинило несъразмерна вреда на засегнатите страни", предвиждат още промените в закона.

Стандартизиран формуляр и при плащанията

Банките и фирмите за платежни услуги ще трябва занапред да предоставят на клиента предварително стандартизиран формуляр с всички такси, свързани с платежната сметка. Подобна бланка в момента задължително се представя на потребителите, които теглят потребителски или ипотечни кредити. Най-малкото веднъж годишно трезорите ще са длъжни да представят на клиентите си безплатно и отчет за всички начислени такси и лихви, свързани с разплащателната сметка, включително с евентуален овърдрафт към нея.

Сметките ще могат да се прехвърлят

С промените в закона се дава възможност клиент на дадена банка да прехвърли платежната си сметка в друга, като прехвърлящата институция ще трябва да предостави безплатно необходимата информация, отнасяща се до клиента. Улесненията за потребителя и защитата от извънредни такси важат и при прехвърляне на сметката в банка в друга държава от ЕС.

Банките ще могат едностранно да прекратяват рамков договор за платежна сметки, ако потребителят не я ползва редовно, а именно – ако в продължение на повече от 24 последователни месеца по сметката не е осъществена никаква операция, предвиждат още промените.

Споровете между клиенти и банки, свързани с разплащанията, могат да се отнасят до Помирителната комисия по платежни спорове. Срокът на нейното произнасяне се удължава от 7 на 14 дни и се въвежда максимален праг на споровете, които тя може да разглежда.