Армията на САЩ ще започне да използва активно военната авиобаза "Безмер" от тази неделя. Разширената писта и новият карго терминал ще бъдат открити официално от министър Николай Ненчев и началника на отбраната ген. Константин Попов, съобщиха от Министерството на отбраната.

Над 60 млн. лв. бяха дадени за модернизацията на летището. Средствата дойдоха по линия на НАТО. Правителството отпусна около 7 млн. лв. за отчуждаване на земи, които се намираха в близост до пистата.

От неделя американските ВВС ще могат да използват пистата, на която могат да кацат и най-големите американски военнотранспортни самолети С-5М Super Galaxy.

Такъв самолет кацна в понеделник на пистата в авиобаза "Граф Игнатиево", за да прибере техниката на американската армия, която участва в съвместното българо-американско учение "Тракийски гръм 2016".

В учението американците участваха с щурмовици А-10 Thunderbolt II, а от българска - Су-25, МиГ-29, Ми-17 и Cougar. В сряда за първи път във военната ни авиобаза, която се намира до Пловдив, се наложи да кацне цивилен "Боинг 747". Той прибра американските военни. Тези полети вече ще се извършват на авиобаза "Безмер", тъй като тя е много по-близко до полигон "Ново село".