Сътрудничеството на САЩ и Русия в Сирия доведе до сериозни резултати и подобри положението на сирийския народ в страната. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери по време на срещата си с руския президент Владимир Путин.

“Би било справедливо да кажем, че нашият сериозен подход към сътрудничеството между нашите страни доведе до сериозни резултати, в частност по отношение на това, което касае живота на сирийското население и напредъка по този въпрос“, заяви Кери.

Той също така благодари на Путни, че е отделил време да се срещне с него. „Ние винаги се радваме на възможност да поговорим сериозно за сериозни неща“, допълни Кери.

Държавният секретар също така посочи, че Вашингтон има идеи за бързото решаване на кризата в Украйна, като от своя страна Путин посочи, че е готов да ги обсъди. „Ние имаме определени идеи, които касаят това как най-бързо да бъде постигнат прогрес по решението на проблема в Украйна“, каза Кери.

Той допълни също, че САЩ са готови да споделят с Русия идеи за конструктивното провеждане на мирните преговори за сирийската криза в Женева.

„Знам, че имате определени съображения, определени идеи. Вие даже взехте много сериозното решение, касаещо изтеглянето на значителна част от вашите войски от Сирия“, посочи Кери като допълни, че Вашингтон също има „определени съображения и определени идеи за това как най-ефективно да се проведат преговорите в Женева“.

Руският президент от своя страна заяви по време на срещата, че контактите между двете държави винаги са ползотворни, помагат за намирането на допирни точки между тях и придвижват напред решаването на важни въпроси.

Държавният глава също така изрази надежда, че визитата на Кери ще позволи сближаването на позициите на САЩ и Русия както по украинския, така и по сирийския конфликт. „Аз се надявам, че вашата визита ще ни позволи да сближим позициите си по сирийския и украинския въпрос“, заяви Путин.

Той също така отбеляза и конструктивната позиция на американския си колега Барак Обама по установяването на примирие в Сирия.

„Ние съзнаваме, че това, което успяхме да постигнем по отношение на Сирия, може да бъде достигнато само благодарение на позицията на висшето политическо ръководство на САЩ, позицията на президента Обама“, каза Путин.