Белгийците сведоха глава в памет на жертвите от терора в брюкселската столица на 22 март.
Цяла Белгия запази едноминутно мълчание точно 14:30 часа местно време под звуците на националния химн. Церемонията се излъчи на живо по всички телевизии и радио станции.
Събитието се проведе пред белгийския парламент в сърцето на столицата. Участие взеха всички политически лидери на страната, членове на парламента, както белгийският крал Филип и съпругата му Матилда. Монархът положи венец в памет на загиналите.
В реч белгийския премиер Шарл Мишел обеща да бъдат разкрити всички подробности за атаките. В реч премиерът отдаде почит на жертвите и обеща да защити с всички усилия живота на гражданите и техните „права и свободи, на които се основава белгийската държава и Европейския съюз”.
Оркестърът на кралските въоръжени сили изпълни химните на Белгия и ЕС. Прозвуча признатата за символ на обединена Европа – „Ода на радостта”.
Хиляди хора дойдоха да сведат глави през жертвите на атентатите. Стотици все още шокирани от случилото се граждани се събраха на възпоменателната служба. На площада пред борсата ден и нощ се стичат тълпи, оставящи цветя и палещи свещи за загиналите. Целият площад е боядисан с тебешир с надписи: „Мир”, „Искаме любов”, „Няма да ни променят”. Посланията са оставени на десетки езици от местни и туристи, дошли да изразят своята тъга.
Целият площад се напълни със знамена от различни страни, покрити с цветя и писмени бележки.