Като истински сюжет за касов трилър звучи обвинението, повдигнато срещу 66-годишната Иванка Ройдова от Пловдив. Тя е планирала най- сериозно да организира отвличането и убийството на 70-годишния си брат, както и убийството на още петима най-близки роднини - децата на брат си и неговите внуци, сред които и дете на 8 години.
Масовото убийство е трябвало да стане на празничната маса на Гергьовден, когато семейството се събере, предаде кореспондентът на БГНЕС.
Зад този кръвожаден сюжет стоят пари. Много пари. Иванка Ройдова е едно от трите деца на Георги Ройдов, емигрирал през 60-те в Чикаго. Роденият през 1924 година българин преуспял зад океана със строителен бизнес и недвижими имоти. До 1990 година почти не поддържа връзка с децата си, по-нататък, обаче контактите стават интензивни. Другата дъщеря отива също да живее в Америка.
Кой знае как са се развивали отношенията между баща и дъщеря, но обвиняемата Иванка се държи така, че през 2010 година баща й я зачертава от завещанието си. През 2014 година той умира и е погребан в България. Една година преди смъртта на баща си, дъщерята се опитва да разбере чрез детективски агенции и адвокатски кантори в Америка на каква стойност възлиза състоянието и как може да си върне мястото сред наследниците. Фактът, че е изключена от кръга на наследниците и не може да се върне в него, я подтиква към радикален план.
Наследник на починалия емигрант става синът му. Първоначално Ройдова е замислила отвличане на брат си, принудително подписване на открит при обиските договор, в който той прехвърля на нейно име наследствените права, а впоследствие убийство под маската на нещастен случай. 70-годишният мъж е диабетик и тя е планирала той да получи свръхдоза инсулин. После, обаче, става ясно, че за наследството ще претендират и неговите деца и внуци и следва още по- жестоката част от плана на Ройдова. Тя е особено настоятелна, направила е връзки с криминалния контингент, намерила е хора, които са били готови да изпълнят мокрите поръчки.
Сигналът за нейните действия идва от Главна дирекция на Национална полиция и ДАНС. С внедрен служител на МВР под прикритие схемата се разплита. Ройдова е дала капаро на трима души, сред които и чуждестранно лице, да проучват и наблюдават жертвите. Предоставила е пълна информация за адресите им, маршрутите, работните места, навиците, училищата на децата.
Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, който представи днес случая на брифинг в Пловдив бе категоричен, че тя е била изключително настоятелна и решена на крайност, за да постигне целта си. За изпълнението на поръчката Ройдова е обещала щедро възнаграждение - 10% от наследството. По данни на прокуратурата то възлиза на 4.5 млн. долара.
Вчера Ройдова и тримата, приели да изпълнят поръчката, са били арестувани, извършени са обиски, разпитват се свидетели. Акцията е протекла в близко до Пловдив село. Ройдова остава за 72 часа в ареста с прокурорско разпореждане, останалите трима са освободени след 24 часов арест.
По закон наказанието за приготовление за отвличане и убийство е между 1 и 6 години.