"Лукойл България" поиска да бъдат обявени имената на компаниите, през които дружеството "ВМ петролеум" купува горивата за бензиностанциите си. Съобщение с това настояване бе изпратено до медиите от пресцентъра на рафинерията по повод твърденията на варненския бизнесмен Веселин Марешки, че горивата, които продават бензиностанциите му, "са купени от "Лукойл" през двама-трима посредници".

В края на миналата година единствената бензиностанция на местния бизнесмен Веселин Марешки, известен в страната с едноименната си верига "нискобюджетни" аптеки, предизвика поевтиняване на дизела и бензина във Варна, след като свали цените им с около 30 стотинки.

Веднага след това на тези цени реагираха и останалите бензиностанции в града, като започнаха да продават дизел за 1.79 лв., а А95 за 1.78 лв.

По ниски цени на горивото Варна е следвана от Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, а Марешки далеч не е единственият феномен, просто другите нямат неговата популярност. В същото време в София литър дизелово гориво все още струва 1.92 лв., а бензинът е 1.95 лв.

"При настоящите цени на едро на бензин и дизел твърдението на господин Марешки, ако отговаря на истината, буди основателни съмнения, че въпросните посредници прилагат неправомерни практики, за да прикрият истинския произход на горивата си. Другият вариант е да продават на загуба, което също е забранено от закона", пише още в текста, разпространен от "Лукойл България".

От рафинерията призовават компетентните органи да извършат незабавна проверка на тези дистрибутори и техните действия на пазара, както и да установят действителния произход на продаваните от тях горива.

В края на миналата година участници на пазара на горива у нас сведоха вариантите за постигане на ниските цени на бензиностанциите VM на Марешки до три:

Първо - контрабандно гориво с неясно качество, което ощетява държавата и клиентите.
Второ - срещу 10 хил. лв. загуби от бензиностанцията на месец Марешки си прави доста успешен PR.
Трето - disruptive модел, който доказва, че големите бензиностанции продават с големи маржове.

Междувременно цените на петрола на световните пазари продължават да падат. Пред "Капитал" обаче Марешки заяви, че отдавна е обмислял влизането си на пазара на горива и спадът на цените на петрола е просто съвпадение.

Според четири независими източника на изданието, един от които от "Лукойл България", Марешки зареждал дизела на бензиностанцията си от компанията "Полисан", в която акционери са Людмил Вълков и дружеството, регистрирано в Молдова, "Индустриал инвест".
"Разбирам, че наши количества са стигнали до него, но през дистрибутори, не директно", заяви преди време Христо Вълков, един от двамата представители на "Полисан".

Но на въпроса дали купува от "Полисан" Марешки отговори "нямаме такъв доставчик". Според него горивото му е от дистрибутори на "ОМВ България", "Ромпетрол България" и "Лукойл България". "Единственото, което правим, за да продаваме по-евтино, е по-малкият марж между цени на едро и цени на дребно", обясни за пореден път той.