Депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов, които бяха осъдени на пробация за хулиганство, предлагат криминализиране на “неолиберализма”. Това става ясно от предложение за поправка на Наказателния кодекс, която е внесена в деловодството на Народното събрание, предаде БГНЕС.

Предложението е внесено само няколко часа след като Сидеров бе осъден по поредно дело за хулиганство, а според наказанието му той трябва да изпълнява 100 часа обществено полезен труд в рамките на една година.

Сидеров и Чуколов предлагат промяна на ал. 1 от чл. 108 на Наказателния кодекс, приемането на която би приравнила неолибералната идеология до фашизма. Депутатите от “Атака” искат радетелите на неолиберализма да се наказват с глоба от три до пет хиляди лева.

В мотивите към законодателното предложение лидерът на националистическата партия и неговият заместник твърдят, че заради 27-годишното следване на неолибералната идеология, България е превърната не само в най-бедната държава от Европейския съюз, но страната е в по-тежко положение и от държави от Третия свят.