Между 7000 и 10 000 българи, които живеят в „горещите“ брюкселски квартали „Моленбек“, „Етербек“ и „Скарбек“, ще бъдат под лупата на родните служби срещу евентуално радикализиране и присъединяване към ислямистки организации. Въпросът вече е обсъждан между депутатите от комисиите по отбрана, за наблюдение на службите за сигурност и по вътрешни работи, които ще питат компетентните органи дали са предприети действия в тази посока, а ако не са, ще настояват за това, съобщи народният представител от ГЕРБ Христо Гаджев от военната комисия.Точно тези три района буквално почерняха от униформени след кървавите атентати в Брюксел във вторник, а вчера в „Скарбек“ чистачи откриха и компютър с имейли на лица, свързани с Ислямска държава. "Българите в тези три квартала, които са арабски и турски, са главно мюсюлмани. Ние винаги гледаме на изток и на юг, да не дойдат проблемите оттам, но се оказва, че радикализацията е по-скоро на запад и трябва да обърнем фокуса и в тази посока“, аргументира Гаджев необходимостта от специални мерки на родните служби точно в сърцето на Европа. Според него в тази връзка трябва да се мисли и как да се подобри взаимодействието и координацията между службите на международно ниво, пише "Монитор".

„Целта е ако чужда държава има сигнал за подготвяне на нещо на българска територия, по-бързо да ни информира“, уточни Гаджев.
На фона на атентатите в Брюксел депутатите от военната комисия предложиха да се направят и промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които да се развържат ръцете на родната армия в борбата с тероризма.

Темата повдигнаха както Христо Гаджев, така и зам.-председателят на звеното Валентин Радев. Става въпрос за поправка, с която да се позволи на армията да участва в съвместни действия с МВР при евентуална заплаха вътре в страната. Гаджев припомни, че наскоро депутатите разрешиха на военните да пазят браздата заедно с граничари, но въпросът за действията вътре в страната не бил уреден. Посочена е само възможността за охрана на „критична инфраструктура“, като жп гари и аерогари. „Тази стъпка е важна, защото МВР има един брой служители, които при кризисни ситуации могат да се окажат недостатъчни, при положение, че в същия момент има допълнителен ресурс от хора и техника в армията. По-добре да се използва целият ресурс на държавата отколкото да се натоварва до краен предел само едната система“, коментира Гаджев.

Междувременно вчера в Народното събрание бяха приети на второ четене и промени в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма. С тях се разписва блокирането на сметки на лица и организации, включени в наши и международни списъци като свързани с терористична дейност или нейното спонсориране.

По-малко от денонощие след кървавите атентати в сърцето на Европа у нас бе проведено и мащабно антитерористично учение (виж вдясно). То е свързано с готвена мегаакция срещу криминалния контингент в страната и хора, които може да са свързани с терористични групировки. Във вторник на обяд самият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова потвърди, че МВР в момента е в спецакция, но не даде повече подробности.

Според висшестоящи полицаи операцията е стартирала още сутринта със задействането на Плана за противодействие на тероризма, свързан с атентатите в Брюксел. Той предвижда службите за сигурност да извършват интензивно наблюдение на обекти и лица за които има съмнение, че са свързани с терористични групировки или са част от престъпни банди. Всички ресурси на спецслужбите ще бъдат мобилизирани. Антитерористичното учение, което се проведе във вторник срещу сряда през нощта, всъщност е просто отиграване на мерките.

Планът предвижда още затягане на охранителните мероприятия около важни обекти от критичната инфраструктура – министерства, областни управи, кметства, дипломатически мисии и консулства. Засилено полицейско присъствие ще бъде разпоредено и на местата, където има голямо струпване на хора, както и религиозни средища. Цивилни полицаи пък ще има в районите на училищата, детските градини, жп гарите, летищата и метростанциите.

В учението във вторник беше отиграна и координацията между институциите, която се извършва от антитерористичния център, ситуиран в ДАНС. Негова отговорност е да сътрудничи и координира дейностите на МВР, Министерството на отбраната, Държавната агенция „Разузнаване“ и НСО. Центърът координира и контактите със специалните служби на НАТО и ЕС.

Една от основните заплахи, които службите имат за задача да неутрализират, са радикални елементи, като например транзитно преминаващи през територията на страната чуждестранни бойци и хора, свързани с радикални групировки. Със задействането на плана автоматично под особено наблюдение попадат хора от рискови държави като Сирия, Афганистан, Ирак, Северна Африка и други кризисни страни и региони. Под прицел попада и криминалният контингент в страната, през който е възможно осигуряването на логистиката при организирането на терористичен акт. Засилва се и дейността на финансовото разузнаване, чиято цел е да проследи съмнителни финансови сделки или търговски операции, включително и случаите на пране на пари, които могат да се използват за финансиране на лица, свързани с международни терористични организации. Министерството на отбраната трябва да повиши бдителността по охраната на складове за боеприпаси и поделения. Засилва се и контролът върху цехове за обезвреждане на боеприпаси или предприятия, обслужващи военнопромишления комплекс. НСО пък ще трябва да подсили охраната на правителствените сгради.