Хакери са предложили помощ на министерството на правосъдието за разбиване на кода на iPhone на терориста Саид Фарук, който участва в нападението в Сан Бернардино и беше убит.

В резултат на тази атака на 2 декември миналата година 14 души бяха убити, а 21 бяха ранени. Властите все още се опитват безуспешно да разчетат информацията, след като "Епъл" отказа категорично да извърши разкодирането. За „Епъл” кодирането на устройствата е стандартна практика. Изпълнителният директор на „Епъл” Тим Кук заяви по-рано, че ще оспори исканията на ФБР. Той заяви, че инженерите на компанията са предоставили на властите необходимата информация за терористичната атака, но увери, че компанията ще защити достъпа на потребителите до личните им данни. Именно тези хакери се крият зад мъглявата формулировка "трета страна", на която се позова министерството на правосъдието в САЩ, искайки отлагане за по-късна дата на изслушването пред съда в щата Калифорния по искането си към "Епъл".

Съдът в Калифорния поиска от технологичния гигант да предостави на служителите на ФБР специален софтуер, който ще им позволи да получат достъп до информация, съхранявана на смартфона. Компанията „Епъл” обжалва заповедта на съда в Калифорния компанията да окаже помощ на ФБР да пробие защитата на мобилно устройство iPhone. Миналия понеделник съдът в Ривърсайд, Калифорния, удовлетвори молбата на министерството за отлагане на срока за изслушване. Тя е внесена от ведомството с мотива, че властите тестват нов метод, с помощта на който да получат достъп до закодираната информация. Не се разкриват подробности около този метод. Според министерството, ако този метод проработи, то ще отпадне необходимостта от помощта на "Епъл".