Изследователи от университета „Темпъл” са използвали CRISPR / Cas9, инструмент за генно редактиране, за да изчистят генома ХИВ от заразени имунни клетки на пациент. Това е забележително постижение, което може да помогне за лечението на СПИН и други ретровируси.

Когато мислим за CRISPR / Cas9, ние го считаме като средство за премахване на наследствени генетични заболявания, или като начин да се въвеждат напълно нови гени. Но новото проучване показва, че тази нова техника ще премахне вируса и повторното заразяване на изчистените клетки. Това най-ново постижение е публикувано в Nature Scientific Reports.

Ретровирусите, за разлика от обикновените вируси, поставят копия от техните геноми в приемни клетки, за да се възпроизвеждат. Антиретровирусните лекарства са доказали своята ефективност при контролиране на ХИВ след инфекция, но пациенти, които спират приема на тези лекарства страдат от бърз рецидив. След спиране на лечението, ХИВ се затвърждава, отслабва имунната система, като по този начин предизвиква появата на синдрома на придобита имунна недостатъчност, или СПИН.

С течение на годините, учените са се борили за отстраняване на ХИВ от заразени CD4 + Т-клетки, вид бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите. Много от тези  усилия са били неуспешни. Най-новото въвеждане на CRISPR / Cas9 дава светлина в края на тунела.

Генетикът Камел Халили и негови колеги от университета "Темпъл", извлекли инфектирани Т-клетки от пациент. Модифицираната версия на екипа на CRISPR / Cas9, който е насочен конкретно към отстраняване на ХИВ от ДНК, направи останалото.

Не само, че това отстраняване на вирусната ДНК е за постоянно, но и нещо повече. Тъй като микроскопична генетична система остава вътре в клетката, тя изключва допълнителни инфекции, когато частици от ХИВ се опитат да прокарат пътя си обратно.

Учените изключват възможността за странични ефекти на генно редактиране и потенциална токсичност. Може би ще минат години, преди да видим тази техника да се използва за лечение.