41-годишният Димитър Стоянов-Русия, по джипа на когото беше открита стрелба на бензиностанция в “Младост” във вторник вечерта, е ползван за информатор на МВР, както и много други криминално проявени, научи “24 часа”. Джипът “Рейндж Роувър”, който той е шофирал, и който беше надупчен с 4 куршума, обаче не е негов. Официално возилото се води на друг мъж, а на снимки се видя, че кд стъклото му има стикер на Националнатд полиция.
“Проверяваме случая със стикера на МВР по стъклото”, каза министър Румяна Бъчварова след заседанието на вътрешната комисия в парламента.
Митко Русия е криминално проявен, но не е осъждан. Разследван е за автокражби, рекет и сводничество, но не е осъждан.
Във вторник около 19,30 ч Русия, който живее в столичния кв. “Младост” имал среща на бензиностанция на бул. “Цариградско шосе”. С него бил и приятел, на 50 г. Стрелецът дошъл пеша от вътрешността на квартала. Приближил се на 3-4 метра от джипа на Русия и стрелял по него 4 пъти. Русия и приятелят му залегнали във високото возило. Стоянов се отървал само с одраскана ръка, но от счупеното стъкло. Стрелецът се върнал в посоката, от която е дошъл. Свидетели станали няколко души на бензиностанцията, които дали описание, по което МВР издирва стрелеца. Показания е дал и Митко Русия, той обаче не е разпознал нападателя.
Това е второто покушение срещу Димитър Стоянов. През 2013 г. бе издебнат от стрелец, докато се качвал в такси. Ранил го в ръката.
През декември 2011 г. Русия бе арестуван при операция “Силоваците” заедно с Валери Наумов-Валтера, Росен Тодоров-Дебелия и Даниел Манолов-Бидона. Мъжете рекетирали проститутки, заплашвали да ги убият и залеят с киселина, ако не им се отчитат. Случаят обаче не стигна до съда.