Пчелари от сдружението "Съюз на българските пчелари" излизат на протест на 25 март от 13 ч през Министерството на земеделието в София. 
Това обявиха Елена Стоилова, член на УС на Сдружението и председател на общинското пчеларско дружество в Търговище, и Янко Янков, председател на пчеларско дружество в Добричка област. Поводът за протеста е разрешението от януари със заповеди на изпълнителния директор на БАБХ фермерите да третират семената за пролетна сеитба на царевица и слънчоглед с препарати, които тровят почвата, водата и храната ни. Стоилова обясни, че се касае за два препарата, които досега са били забранени временно за три години.

"Доказан е отрицателният ефект, който тези химикали, наречени неоникотиноиди, имат за здравето на хората и природата. Те засягат централната нервна система на насекомите и причиняват смъртта им. Те са забранени в много страни, защото се свързват с т. нар. синдром на празния кошер. Има и изследвания, доказващи, че тези химикали се отнасят като канцерогени и замърсяват почвата и водите, а периодът им на разпад е 3 г. и 9 месеца", заяви Стоилова.

Янков добави, че пчеларите искат да бъдат подпомагани със средства наравно с другите животновъдни стопанства. Производителите на пчелен мед настояват да се създаде механизъм за обезщетяване на пчелари, чиито семейства са отровени от стопани, пръскали срещу вредители по посевите.