Броени дни преди официалното начало на Мотосезон 2016, представители на столични мотоклубове и пътни полицаи призоваха за толерантност и култура на движението по пътищата на България.

Тази събота, 26 март, стартът на сезона за любителите на возила на две гуми ще се състои на традиционното вече място – пред храм-паметника „Св.Александър Невски”. Началният час е 10.00, а след това моторджиите ще се придвижат до Националния исторически музей в Бояна.

Само за два дена в столичния КАТ са регистрирани 300 мотоциклета.

За поредна година столични пътни полицаи, представители на Столична община и на мотоклубовете си дадоха среща преди старта на сезона. „Целта на тази среща е да призовем отново към безопасно шофиране. Съвместните ни усилия са насочени към безопасност, толерантност и култура на движение по пътя” , заяви началникът на отдел „Пътна полиция” комисар Тенчо Тенев.

Нерадостната статистка за пътнотранспортния травматизъм с участие на мотоциклетисти за миналата година показва 109 реализирани тежки пътнотранспортни произшествия, при които има ранени 114 души, а загиналите са 11. Най-голям дял в произшествията с мотористи се пада на фактора отнето предимство, което в повечето случаи води и до най-тежки последствия за водачите на возилата на две гуми. Самоволното и неправилно управление на двуколесните мощни машини, младостта и неопитността на управляващите е друг основен проблем, изтъкнат от пътните полицаи като предпоставка за възникване на инциденти.

Опазването на живота и здравето на всички участници в движението е сред основните приоритети в работата на пътните полицаи, каза зам.-началникът на отдела комисар Стойчо Константинов.

От Столична община заявиха готовност да се отзовават на сигнали, подадени от представители на мотоклубовете за възникнали опасности на пътното платно и да предприемат мерки за отстраняването им. Съвместните инициативи ще продължават и в бъдеще, а днес всички си пожелаха безопасно и безпроблемно шофиране.

Президентът на мотоклуб „Джентълмен” Иван Саздов от името на столичните мотоклубове, заяви воля и желание за култура на движение и взаимно уважение между участниците в пътния трафик, когато на пътя излязат и мотоциклетистите.