Протестът на тютюнопроизводителите не касае държавата, защото тя заделя годишно по 100 млн. лв., за да ги подпомага и за 25 г. това са общо 2.5 млрд. лв. Това заяви в ефира на БНТ председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов по повод протестите на тютюнопроизводители днес.

Протести имаше в Дулово, Сатовча и Свиленград заради притеснението на производителите от последиците на заявеното от "Булгартабак" намерение да свие изкупуването с 80% заради спрения износ за Близкия изток.

Румен Христов обясни, че неизкупените тютюни от сортовете басма са по-малко от 2 на сто, а производството на едролистни тютюни било неконкурентоспособно.

Той припомни, че приета неотдавна поправка в Закона за тютюна е създала регламент за решаването на спорове между производители и изкупвачи на суровината. "Имаме арбитражни комисии, начин на договориране, на изкупуване, дати на изкупуване, възможности за преговори между организациите и търговците и държавата, продължава помощта за тютюнопроизводителите...", обясни той.

Христов припомни и че даваната от бюджета държавна помощ на производителите не е за отглеждането на тютюн, а е разрешена от Брюксел, за да бъдат подпомогнати стопаните да развият алтернативен поминък.