Жълт код е обявен за 24 март в 5 области на Югоизточна България заради обилни валежи, предаде БГНЕС.

Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. В тези области ще вали дъжд с количества за денонощието до 15-25 л/кв.м. За останалата част от страната е обявен зелен код.

Времето ще бъде облачно и с валежи. След обяд на места в Южна България валежите ще са значителни, на отделни места и ще прегърми, уточниха от НИМХ.

Привечер над северозападните райони от страната, а до полунощ и в Централна България валежите ще спрат. Ще духа до умерен вятър от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Минималните температури ще са предимно между 3° и 8°, максималните ще са от 5° - 7° в северозападните райони до 10° - 12° в югоизточните.

Над планините ще бъде облачно и с валежи от дъжд, над около 1600 метра – от сняг, но по- късно през деня с понижението на температурите границата ще се понижава. Ще духа силен северозападен, по високите и открити части – до бурен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра около 1°.

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, значителни след обяд по южното крайбрежие. Ще духа до умерен южен вятър, който след пладне ще се ориентира от запад-северозапад.