Аукционната къща Bonhams обяви за продан един от автомобилите на Николае Чаушеску, ръководител на комунистическа Румъния от 1965 до падането на режима му през декември 1989 година.

Автомобилът е Mercedes-Benz SL 350, като е част от колекцията коли на Чаушеску, разпродадена на търг през 1999 година. Тогава германската кола е закупена от колекционер, който сега иска да се раздели с нея.

Произведеният през 1973 година SL 350 има изминати 17 500 км, като при закупуването му през 1999 година километражът е сочел малко над 4000 км. Въпреки допълнителния пробег колата е в отлично състояние, сочи информацията от Bonhams. Тя е преминала през сервизно обслужване в центъра за класически автомобили на Mercedes-Benz и дори все още е обута с оригиналните си гуми.

Както другите коли на Чаушеску, така и този Mercedes-Benz SL 350 има специално оборудване. То включва радио Becker Mexico на централната конзола и скрито в жабката радио Becker с къси вълни, инсталирано от тайната полиция на социалистическа Румъния.

Цената на автомобила е 49 450 евро, като любопитното е, че сумата ще отиде за благотворителна организация, оперираща в Източна Европа.

Преди около година на пазара се появи и друг от автомобилите на Чаушеску - уникална Dacia 2000, разполагаща с нечувани за онова време екстри като автоматична трансмисия, климатик, електрически стъкла и дори автопилот.