Българската армия ще участва в охрана на българската граница. Дейността й ще бъде единствено да подпомага органите на МВР и няма да участва в други дейности.

Това заяви в Ниш българският министър на отбраната Николай Ненчев, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали армията ще се включи в охраната на границите и дали сръбската страна ще връща мигранти, влезли в Сърбия от България.

В отговор на втората част на въпроса Ненчев каза, че такъв разговор не е водил със своя сръбски колега Зоран Джорджевич.

„Съблюдаваме вътрешното и международното законодателство, този разговор не сме го водили, но взаимно се съгласихме да обменяме информация“, каза Ненчев, предаде специалният пратеник на БГНЕС от Ниш Юри Михалков.

Ненчев подчерта, че българската армия има готовност да се включи и в охраната на границата с Гърция, ако мигрантите тръгнат от там към нашата страна.

Министърът на отбраната изрази задоволството си от разговорите със своя сръбски колега Зоран Джорджевич. „Разговорите надминаха очакванията ми“, каза Ненчев.

Двамата са се разбрали България и Сърбия да си съдействат при наблюдението и контрола на мигрантския поток, както и да си разменят информация и да реагират в зависимост от ситуацията.

По време на срещата е обсъждано и провеждането на съвместни военни учения.