Валутата на САЩ- доларът- се намира на прага на глобална тенденция към поевтиняване, като това може да започне в следващите до две седмици или до месец. Това прогнозира финансовият експерт Алексей Михеев, цитиран от finanz.ru. Според него, регистрираната през последните месеци устойчивост на долара е свързана с рекордните продажби на държавни облигации от щатското Министерство на финансите.

Девалвацията на щатската валута е необходима на Вашингтон заради очертаващата се стагнация в икономиката- от последните 14 месеца производството на САЩ е намалявало в 11, а спадът на годишна база вече е надхвърлил 1%.

Михеев смята ,че силният долар оказва неблагоприятно въздействие на американската икономика и това не може повече да продължава. Затова глобална тенденция към поевтиняване и то чувствително спрямо основните световни валути е съвсем реално. 

Той обаче не изключва преди срива си, доларът да се укрепи още известно време на ниво от 1.09 спрямо еврото, но след това вероятно ще слезе до ниво 1.20 долара за евро.