Според белгийския вестник Derniere Heure Наджим Лашрауи е третият мъж, сниман от охранителната камера на брюкселското летище „Завентем“ малко преди атентата във вторник. За него е установено, че е от турски произход, на 22 години е и е собственик на черен автомобил „Ауди S4” с белгийска регистрация. Колата е била паркирана на летището.

Той е на 25 години и е бил издирван във връзка с атентатите в Париж. Негово ДНК е било намерено по „експлозивен материал, използван при атаките“ на 13 ноември, съобщават френски източници, предава Фокус.

В началото на септември той е преминал проверка на австро-унгарската граница под самоличността на Суфиан Каял. Тогава той е бил в компанията на Салах Абдеслам, който бе арестуван за парижките атаки и алжиреца Мохамед Белкаид, който бе убит при операцията в брюкселското предградие Форе.

Белгийската полиция се опитва да установи самоличността на трима предполагаеми извършители на атентатите в Брюксел, които отнеха живота на 34 души, а близо 230 бяха ранени.

За двама от атентаторите се смята, че са се взривили на международното летище „Завентем”.

И тримата заподозрени са пренасяли бомбите в куфари, натоварени в колички. Третият не е задействал експлозива по неизвестни причини и е избягал. Полицията призова за съдействие при идентифицирането му и изпрати информация до всички партньорски служби.

През април миналата година службите за сигурност се интересували от мъжа покрай негово пътуване до Саудитска Арабия.

Тримата предполагаеми терористи са пристигнали на летище „Завентем” с такси, чийто шофьор е насочил разследващите по следите им. В апартамент, откъдето те са тръгнали, е открита бомба с пирони, химикали и знаме на ИДИЛ.

Все още няма информация за извършителя на атентата в метрото на Брюксел.

Нивото на тревога в цяла Белгия остава повишено до максималното, а в столицата са разположени военни. Нова оценка на ситуацията се очаква по-късно днес.

Властите предупредиха хората да отложат пътуванията си заради огромните опашки на гарите в столицата.