"Нищо още не сте видели". Това заяви говорителят на "Ислямска държава" Абу Мохамед ал Аднани през януари 2015 година точно след атентата срещу "Шарли ебдо" и атаката, която бе предотвратена в белгийския град Вервие, коментира белгийският вестник La Libre, цитиран от "Фокус".

Тази заплаха не е за пренебрегване, особено предвид факта, че Аднани е считан за "министър на атентатите" в "Ислямска държава".

Когато първите въздушни удари на антиджихадистката коалиция се стоварваха върху позиции на групата в Сирия и Ирак Аднани определи участващите в операцията страни като кръстоносци, които пречат на мюсюлманите да изповядват религията си.

Белгия бе пощадена от атентатите през 90-те години и тези след 11 септември 2001 година. В продължение на дълги години страната бе считана за убежище на ислямисткия тероризъм и, трябва да го кажем, това бе много удобно на политиците и полицаите, които смятаха, че това положение на Белгия я предпазва от атентати, коментира изданието.

Войната в Сирия обаче и притегателната й сила за около 500 млади белгийци промениха ситуацията. От 2012 година около 500 белгийци, предимно от Антверпен и Брюксел, са преминали обучение в Сирия и са се научили как да използват автомати, експлозиви, криптиране на съобщения и така се превърнаха в огромен риск за белгийското общество.

Около 120 от тях се върнаха. Някои отвратени от това, което са видели в редиците на "Ислямска държава", но други още по-радикализирани и настроени срещу Запада.

"Дали се връщат, защото се разграничават от ислямистите, или идват, защото имат мисия?", пита адвокатката Виржини Телман.

На този фон особено тревожно звучат признанията на парижкия атентатор Абделхамид Абауд, който се е похвалил пред своя позната, че е пристигнал в Европа с бежанския поток с още 90 джихадисти, готови "да си отмъстят".