Три служителки на Европейската комисия са сред стотиците ранени при вчерашните атаки в Брюксел, обяви еврокомисарят Кристалина Георгиева пред БНР. По думите й атентатите в белгийската столица са удар в сърцето на Европа.

По думите на Георгиева огромната част от терористите, нанасящи удари в Европа, са родени в Белгия или Франция. Според нея ЕС не вижда ранните признаци на тази омраза, която ги води към това да отнемат живота на невинни хора.

Еврокомисарят открои три части на проблема - външната политика, вътрешните граници на ЕС и готовност на обществото на живее в нов свят.

"Това още един път ни показва, че светът се промени. Много повече рискове, радикализацията и екстремизмът присъстват навсякъде. Не само в страните, които традиционно са по-често в конфликти, където традиционно има повече страдания – виждаме го и в Европа", заяви еврокомисарят. 

По думите й, трябва да сме готови за този свят, а това значи работа на службите за сигурност.

Да свикне"Обществото да има по-голяма чувствителност към този риск, но това значи да сме обединени в защитаването на нашите ценности и начин на живот", коментира още Георгиева.
 
"Аз бях в Съединените щати, когато те преживяха шока на тероризма и бях свидетел на това как обществото там се промени. Как Съединените щати решиха, че могат да живеят с малко по-малко свобода, но с много повече сигурност. Това не е загърбване на свободата, а възможност да я защитим", даде за пример Кристалина Георгиева.

"За нас в комисията 22 март беше ден на тест затова, до колко Парижките атаки ние имаме по-добра система за защита на нашите служители. Ние веднага взехме решение да повишим степента на заплаха. Направихме го с другите европейски институции - стъпка напред заедно", каза още еврокомисарят.