Гарата в Николаево скоро ще бъде закрита, а жителите на общината са сериозно обезпокоени от предстоящото й преобразуване в спирка.

Според хората от Николаево по този начин много от местното население, а също и от близките населени места, ще остане без алтернативен транспорт.

Решението за преобразуването на гарата е на Национална компания „Железопътна инфраструктура”, а мотивът - намаляване на пътникопотока и още нещо – в изтеклите повече от 10 години нито един от лицензираните жп превозвачи, извършващи товарни превози в България, не е заявил намерение за обслужване на свои клиенти на територията на Николаевската гара.

Хората в Николаево се опасяват, че с преобразуването на гарата в спирка десетки работещи, ученици, студенти и пенсионери, които не могат да си позволят друг транспорт, няма да има с какво да пътуват до близките населени места и областния център, както и по далечните направления – Варна, София, Пловдив, Бургас и други, защото при промяната на статута бързите влакове, пътуващи по тези линии вече няма да спират.

От Общинското ръководство са силно обезпокоени от създалата се ситуация. Кметът на града е силно обезпокоен, тъй като в града се замисля грандиозен проект за израждане на голям металургичен комбинат и гарата ще бъде нужна за дейността на предприятието.

„Гара Николаево е с много дългогодишна история, с години се е изграждала и материалната база, има хора, които работят - 10 души по моя информация, които така се грижат за обслужването на тая гара”, каза пред БГНЕС кметът на Николаево Косьо Косев. Според него затварянето й ще доведе до негативни последици за региона, тъй като населението на общината се състои от 4 населени места и Николаево е гарата, която се използва от всички граждани на общината.