955 чужди граждани се намират в центровете за временно настаняване към Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Това посочва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на депутат от управляващата коалиция.

Свободните места за настаняване в бежанските центрове към 16 март 2016 г. са 4175. В центъра за бежанци в квартал “Овча купел” в София има настанени 169 чужденци при капацитет 860. При общ капацитет за 370 души в центъра във “Враждебна” са настанени 66, а на Военна рамка при 800 души капацитет, има 342-ма чужди граждани. Извън София има три центъра, в които са настанени бежанци и мигранти. В Харманли при капацитет от 2710 души има 285 чужди граждани. В село Баня има 54 бежанци при капацитет от 70, а в село Пъстрогор при капацитет от 320 има настанени 39 чужди граждани.

В териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците се настаняват само чужденци, търсещи международна закрила до приключване на административното производство по предоставяне на закрила. “Чужденец с предоставена международна закрила има право и трябва да пребивава на посочен от него адрес, като е длъжен в срок до 14 дни от получаване на решението за предоставяне на международна закрила да се яви в общината на населеното място, в която ще се установи, за да бъде вписан в регистъра на населението”, допълва вицепремиерът и вътрешен министър.