Жълт код е обявен за 23 март в 6 области на Северозападна и Южна България заради обилни валежи, гръмотевични бури и силен вятър, предаде репортер на БГНЕС.

Във Видинска и Монтанска области ще има значителни валежи, със сумарни денонощни количества между 15 и 25 л/кв. м.

В Благоевградска област през втората половина от денонощието ще има значителни, временно интензивни валежи, главно в южната част от областта с количества около 25 л/кв.м. Ще има и гръмотевична дейност в следобедните часове. В Смолянска област също ще има значителни, временно интензивни валежи, с количества между 15 и 25 л/кв.м., в най-южната част от областта и повече до около 35 л/кв.м. Ще има и гръмотевична дейност в следобедните часове.

В Кърджалийска и Хасковска области през втората половина от денонощието ще бъде със значителни, временно интензивни валежи, с количества между 15 и 25 л/кв.м., в най-южните части от областите и повече до около 35 л/кв.м. Ще има и временно усилване на южния вятър с пориви до 20-24 м/с. Ще има и гръмотевична дейност в следобедните часове. За останалата част от страната е обявен зелен код.

Над страната ще бъде облачно и с прекъсвания ще вали дъжд. По-значителни количества валеж се очакват в Северозападна България, както и в крайните южни райони на страната, където вечерта на места ще прегърми, уточниха от НИМХ.

Вятърът през деня ще е от югоизток, ще е до умерен, но в Източна България и южните райони ще е с поривист характер и на моменти ще е силен. В северозападните и североизточните райони, както и по морския бряг дневните температури ще са по-ниски - между 6° и 11°, докато в останалата, по-голяма част от страната, ще са между 12° и 17°, на места в Горнотракийската равнина и централната част на Предбалкана и до 20°. Минималните температури ще са между 4° и 9°.

В планините ще бъде облачно и дъждовно, по билата и върховете често и мъгливо. На височина от около 2000 метра дъждът ще преминава в сняг. Ще духа умерен и силен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра около 3°.

По Черноморието ще е предимно облачно и главно в часовете преди обяд ще вали дъжд. Ще духа умерен и временно силен изток-югоизточен вятър.