Висшият адвокатски съвет отмени избора на адвокат Николинка Мянкова за председател на Русенската адвокатура. Жалба срещу избора й за управленския пост подаде нейният опонент адвокат Валентин Вълков, за когото гласуваха едва 24 членове на колегията. С какви мотиви висшите адвокати са сметнали избора на Мянкова за нередовен, все още официално не е ясно.
Както „Утро“ писа, на 1 февруари юристката спечели вота на 130 от 182 гласували. 
Първоначално за ръководния пост Мянкова имаше петима съперници - Екатерина Заякова, Валентин Вълков, Светлин Коларов, Пламен Георгиев и Ангел Стефанов. Те бяха номинирани от свои колеги. Вот на доверие получи и Светослав Михов, който също бе издигнат за кандидат-председател, но той не се включи в надпреварата, тъй като няма натрупан необходимия по правилата юридически стаж. Трима от номинираните си направиха самоотвод и така борбата беше между Николинка Мянкова, Валентин Вълков и Пламен Георгиев.
След гласуване тя оглави адвокатурата в Русе за втори пореден мандат, след който няма право на трети. Преди това Мянкова отново е била начело на Адвокатската колегия.
Самата аз още не съм запозната с мотивите на Висшия адвокатски съвет, но със сигурност ще обжалвам решението му пред Върховния касационен съд /ВКС/, заяви за „Утро“ адвокат Мянкова. А докато тече процедурата, тя продължава да заема ръководния пост.
Вероятно коренът на спора около спечеленото от нея за пореден път председателско място се дължи на правни главоблъсканици. И по-точно - дали участието й като член на Адвокатския съвет е равнозначно на председателстването му, тоест - дали реално Мянкова не е натрупала максималните поредни 3 мандата, след които няма право отново да заема управленското кресло. С отговора на този юридически въпрос се очаква ВКС да реши дали председателското място е самостоятелен орган, или то е част от целия Адвокатски съвет. Практика по подобен род спорове няма, а общо взето колегията е разделена на две - едната част смята, че се броят мандатите в съвета, независимо като член или председател, а другата - че председателят е самостоятелна единица. 
Сред колегията възниква и въпросът защо номинацията на Мянкова не е оспорена още преди да се стигне до гласуването й, а след като е спечелила изборите.