В подкрепа на животновъдите веднага ще бъдат преведени близо 10 милиона лева.Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева след провелия се във Велико Търново Национален консултативен съвет по животновъдство.

"10 милиона лв. ще бъдат разплатени от националния бюджет за мляко, говеда, биволи, овце и кози, така, както бяха направени схемите м.г. Говорихме и обявихме плановете за проверки, които ще продължат да се извършват, относно съдържанието на растителни мазнини в продукти, които не са обозначени като имитиращи", каза Десислава Танева.

Сред останалите предложения, които са приети, е промяна в Наредбата за етикетирането.

"Всички млечни продукти, а и въобще хранителни продукти, произведени с български суровини, ще бъдат брандирани с логото на България, със знамето, в магазинната мрежа", обяви Танева.

Министърът допълни, че на Консултативния съвет въобще не е бил обсъждан въпросът дали животновъдите ще протестират срещу ниските изкупни цени на млякото.

Излизането от кризата в сектор "Животновъдство" може да стане само и единствено, ако ЕС започне да излиза от кризата. По думите й, няма как при свободно движение на стоки, капитали и продукция, да се очаква ситуацията в България да е по-различна от тази в общността. Тя посочи, че в голяма част от страните от Европейския съюз има провинции, които са блокирани заради протести на земеделски производители.

"Благодаря на целия бранш за диалога, който имаме, за разбирането, ясно осъзнавайки те в каква криза са и в какво положение са", допълни Десислава Танева.