Предвидените 22 млн. лева за обезщетения по Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“, която трябва да бъде одобрена от Министерския съвет, са преди всичко за изплащане на обезщетения при пенсиониране на учители, навършили пенсионна възраст. Това съобщи на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, съобщиха от МОН.

По програмата са предвидени обезщетения в размер на осем заплати на 4000 души педагогически персонал и 2000 – непедагогически. Това не означава, че 6000 души ще бъдат уволнени, както написаха някои издания. Или че ще бъдат закрити 1300 училища, детски градини и общежития, категорична беше Кунева.

Миналата година също е имало бюджет за закриване, но няма закрито училище. Решенията за закриване на училища се взимат от общинските съвети, не от МОН, обясни министърът.

За съжаление трябва да признаем, че в България има демографска криза и има селища без деца. Трябва да отчетем също, че годишно се пенсионират между 4000 и 5000 човека в системата. Факт е, че голяма част от учителите са над 50-годишни, каза още Кунева.

По думите на главния секретар на МОН Красимир Вълчев в следващите десет години 50% от учителите ще достигнат пенсионна възраст. Именно затова усилията на Министерството са насочени към привличането на млади учители към системата. Той посочи още, че има мерки насочени и към пенсионираните учители, като програмата „Без свободен час“, към която могат да се присъединят вече излезли в пенсия преподаватели.

Министър Кунева посочи, че има ясно разписани правила за преструктуриране, сливане и закриване на училища, ако такова се налага, поради липсата на ученици. Не се закриват училища в населени места, в които училището е единствено, броят на учениците е над 80 и следващото най-близко училище е на повече от 10 км, посочи тя.

Друга новост е, че за първи път детските градини ще получават 100% от средствата за обезщетения на персонала, пенсиониран след 1 януари 2015 г. По миналогодишната програма градините получаваха само 50 % от необходимите суми. Именно затова е и по-голямата предвидена сума.

По програмата за оптимизация също се финансират и ремонти на училища, подобряване на материално-техническото оборудване, създаване на условия за столово хранене, закупуване на училищен автобус и др., посочи още министър Кунева.