Ще се наложи около 80 000 афганистанци да бъдат депортирани от Европа „в близко бъдеще“ по таен план на Еврокомисията поради предупрежденията за нов бежански наплив към Стария континент, тъй като в отделни региони на азиатската страна отново се завръща контролът на талибаните.
Еврокомисията трябва да заплаши с намаляване на помощите, които сега възлизат на около 40% от афганистанския БВП, докато „трудното“ правителство в Кабул не се съгласи с преместването на десетки хиляди мигранти, неполучили бежански статут, съобщи в. „Телеграф“. Тази позиция се съдържа в документ, чието съдържание е станало достояние на медиите. Ако заплахата на Брюксел бъде изпълнена, това би могло да доведе до срив на крехката държава.
Афганистанският елит ще бъде възнаграден с места в европейски университети в рамките на нова стратегия на ЕС за използване помощта и търговията като "стимули" за осигуряване на споразумения за депортиране за икономическите мигранти от "безопасни" райони на Афганистан.
Планът разкрива съвместен „дискусионен документ“ с гриф “За ограничено ползване в ЕС”, който е бил подготвен от Еврокомисията и нейната служба за външна политика.
Документът е бил изпратен на посланиците на страните членки на 3 март.
В него е отбелязано, че поради рекордно високото насилие, свързано с бунта на талибаните, довело до смъртта на 11 000 души миналата година, и икономическия провал в страната, съществува „голям риск от бежански потоци към Европа в бъдеще“. В момента има 1,1 млн. вътрешно разселени афганистанци и 5,4 млн. укриващи се в Пакистан и Иран, ситуацията с които „е несигурна без надеждни дългосрочни перспективи“.
През октомври ЕС ще е домакин на международна донорска среща за Афганистан като намеренията са да бъде осигурено достатъчно количество помощ, за периода 2017-2020 г., за да бъде запазено сегашното ниво на бежанския поток. Подчинените на Жан-Клод Юнкер предложили срещата да бъде използвана като „инструмент“ за осигуряване на сделка за депортирането, отбелязвайки, че ЕС обеща повече на Афганистан от която и да е друга страна – 1,4 млрд. евро до 2020 г.
През миналата година над 176 000 афганистанци подадоха молби за убежище в ЕС, като приемливи са шест от десет кандидатури. Афганистанците съставляват една четвърт от пристигащите в Гърция бежанци.