Клиент успя да осъди банка в Гоце Делчев за 10 000 евро. Районният съд уважи претенцията на собственика на фирма, която изгубила крупната сума при големия обир на трезора през 2009 година. Тогава нагли крадци задигнаха от сейфовете около 166 000 евро, 90 000 лева и два килограма златни накити, собственост на различни граждани и дружества, наематели на касети.Ощетената фирма имала договор за наем на сейф с банката, в която се съхранявали служебните пари, пише "Стандарт". Сумата обаче била задигната от крадците. Те пристигнали в Гоце Делчев няколко дни по-рано и наели помещение в близост до банковия офис. Предплатили за помещението за месеци напред като казали, че ще го ползват за търговско представителство. След това атакували трезора. Добрали се до парите, минавайки през малка дупка в тухлена стена, пробита от новонаетия офис. Заглушили сигнално-охранителната техника и разбили 7 от общо 132 касети, съхранявани в помещението.

Според дружеството трезорът не е изпълнил основното си задължение – да опази имуществото на клиентите, и затова предяви съдебен иск. Съдът прие, че наистина не осигурена неприкосновеността на сейфовете. Основна функция на банковия клон е била да гарантира сигурността на съхраняваните вещи и пари от неправомерни посегателства. Затова е налице основание за обезщетяване на дружеството, което е изгубило парите, съхранявани във въпросния сейф.

Банката трябва да плати 10 000 евро на дружеството заедно със законната лихва върху посочената сума, считано от датата на предявяване на иска. Финансовата институция ще плати и сторените по делото разноси в размер на 1600 лева. Решението може да се обжалва на горна инстанция.