Починала жена е сключила договор с мобилен оператор, става ясно от Арбитражния съд, съобщава Дарик.

Повече за случая разказва кметът на Мало село Виолета Серафимова:

" Реално тя починала едната година, а на следващата е подписан договорът".

Подобни парадокси не били изключения, признаха от община Бобов дол:

"Писмата, които са изпратени от Арбитражен съд в София, се отнасят за хора, някои от които са починали и са със сключени договори след тяхната смърт. Други пък получават писма, макар да нямат сключени договори и не са имали никога мобилни телефони, и сега трябва да плащат пари“, заяви още Серафимова.

От местната управа обясниха, че заради отказа на хората да си получат призовките, в много от случаите те губят правото си да обжалват и да си търсят правата.

Така често се случвало да бъдат осъдени за суми от 200 лева, а с разноските и лихвите да трябва да платят по над 500 лева, след като вече са изгубили право да обжалват.

От общината разказаха и за друг парадокс – местни хора получават сметки за телефон, без дори да имат мобилен апарат, както и такива, които трябва да плащат без реално да имат договор.

Задълженията към мобилни оператори имат три години срок за погасяване, защото са с периодична давност.

Именно телекомите са сред основните възложители на фирмите, които събират дългове, наред с банките.

От Асоциацията на колекторските агенции в България пък направиха профил на българския длъжник - мъж, около 50-годишен, с добро образование, живеещ в голям град, със собствен бизнес преди годините на кризата.