Писателят и преподавател във Великотърновския университет Анчо Калоянов пристига в Русе, за да представи новото издание на един от своите емблематични романи - „Димитър злочести и Войводата Патрев“. Срещата с писателя ще бъде в петък от 18 ч в книжарница „Хермес“ на улица „Александровска“, съобщиха организаторите от издателството. 
Проф.Анчо Калоянов е роден през 1943 г. в село Бъзовец, Русенско, и е един от най-уважаваните професори във ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“, отгледал цяло съзвездие фолклористи и литературоведи като научен ръководител на кръжока по български фолклор „Акад.Михаил Арнаудов“. Автор е на сборниците с разкази и новели „Последното жито на лятото“, „Селищна могила“ и „Седмият живот“ и на романите „Димитър злочести и Войводата Патрев“, „Див огън“ и „Девети“. 
За романа, който ще бъде представен пред русенци, известният белетрист Васил Попов казва през 1978 г. по повод първото издание: „Дълбоко българска е тази книга не само по характера и целта си, не само поради историческата си принадлежност, а и поради своята философия на историята“. Романът разказва за пробуждането на националното самосъзнание, назряването на Априлското въстание, избухването и потушаването му, посочва писателят Иван Станков 37 години по-късно.                                    У