Има опасност около 1 100 000 бежанци да потеглят към България след закриването на "Балканския маршрут" и споразумението между ЕС и Турция. Това заяви официално австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер. Тя призова за затварянето и на т.нар. "Източнобалкански маршрут", защото вече са видими алтернативните движения през България след затварянето на македонско-гръцката граница, съобщи БГНЕС.
"Има увеличение на действията на трафикантите на хора в посока на България и се създават нови коридори за масова миграция", подчерта Лайтнер пред местната телевизия ОРФ. Тя призова за полагането на повече усилия в тази част на Европа.
Йохана Микъл-Лайтнер разкри, че е заповядала на Генералния директор на Дирекцията за обществена сигурност да се подготви за подобен сценарий.
Лайтнер е доста скептична относно Договора между ЕС и Турция и предупреди, че това споразумение не решава проблема. Според нея трябва да се продължи с охраната на границите на Австрия навсякъде където е необходимо.
Австрийският министър определи действията на т.нар. доброволци и служители на неправителствени организации по гръцко-македонската граница като "безотговорни", които принуждават хората да стоят в блатото в Идомени /Сухово/ с цел повторното отваряне на "Балканския маршрут".
Миналия понеделник с тяхна помощ над 1500 мигранти нахлуха нелегално на територияна Република Македония. На следващия ден обаче всички те бяха върнати обратно в Гърция.
Лайтнер лично посети граничния район между България и Турция преди две седмици. Вчера Лайтнер отново повтори, че в Европа трябва да се изгради крепост за защитата на континента. През изминалата година в Европа влязоха над 1 милион мигранти. Австрия даде убежище на 90 000.