Поне 60% от сиренето на българския пазар е имитиращ продукт и в него са вложени растителни мазнини, алармираха на пресконференция млекопреработватели. Браншовиците дадоха брифинга, след като в някои медии бе разпространен "черен списък" на производители, които влагат в продуктите си растителни мазнини, съобщи БНР. Симеон Присадашки, Иван Грънчаров и Камелия Велкова, ръководители на големи млекопреработвателни предприятия, заявиха, че попадането им в разпространения "черен списък" е некоректно, невярно и уронва престижа им. 

Те декларираха, че правят продуктите си само от сурово мляко, което е тяхно собствено производство или се купува от български производители и никога не са влагали растителни мазнини от рода на палмово масло и т. н. 

Засегнатите фирми са сезирали прокуратурата за несправедливото им "очерняне". В целия този цирк според тях участват и търговските вериги, които притискали производителите за по-ниски цени. 

Млекопреработвателите отрекоха да имат сключен картел помежду за изкупуването на суровината с аргумента, че са общо 240 на брой и това е невъзможно. Освен това изкупната цена за литър сурово краве мляко е с марж от 40 до 60 ст. на литър, което също потвърждава твърдението им.

По думите на Иван Грънчаров, който е и кмет на Луковит, в момента на пазара истинското сирене и кашкавал е 40 на сто, а останалите 60 на сто имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми. 

"Идете и се поразходете на „Женския пазар“, там в тавите се продава сирене, за което изобщо не се знае какво е. Потребителят, влизайки в магазина, знае, че няма как да си купи сирене за 4 лева. Преди време предприятие в Гърция е глобено с 5 милиона евро за влагане на продукти с растителен произход", каза Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, цитиран от news.bg. 

Млекопреработвателите предлагат в България тотално да се забрани употребата на растителни мазнини в млечни продукти, а контролът да се прави не в предприятията, където собственикът е предупреден и показва само тази част от бизнеса си, която иска, а в магазините.

Така ще стане ясно кой продава сирене за 4 лева и твърди, че то е направено само от мляко, казват млекопреработвателите. 

Според тях, само подобна мярка ще сложи ред в хаоса, който сега съществува на пазара. Наистина т.нар. имитиращи продукти са по-евтини от истинските, но според сметките на Асоциацията на млекопреработвателите дневно едно семество ще харчи с 50 ст. повече, ако слага на трапезата сирена и кашкавали от истинско мляко.