Храна без глутен, приготвена по специални здравословни и диетични рецепти, трябва да се сервира в забавачките на малчуганите със заболявания и алергии.

От понеделник тръгват ударни обучения на персонала в детските градини във връзка с доизкусуряването на изготвянето на диетичните менюта, научи „Новинар”.

Всички медицински сестри от детските градини в София ще се съберат на 3-дневен семинар, за да си изяснят заедно със здравните инспектори изискванията за специалните менюта.

След това готвачите от детските заведения ще се събират в предварително определена кухня във всеки столичен район, където експерти ще им показват на практика как да приготвят диетичните храни.

Шефът на дирекцията по образованието в Столичната община Мария Минчева вече е разпратила писма до директорите на детските градини, в които ги моли да си осигурят и специален сборник с рецепти и ръководство за здравословно хранене.

Още на 10 февруари се е провела среща в дирекцията по образование в общината, на която експерти са обсъдили заедно с родителите осигуряването на диетичната храна за децата със специфични потребности.

След това шефът на агенцията по храните д-р Дамян Илиев е изпратил и становище по казуса. Според него вариантите за осигуряване на диетично меню в забавачките са три. Първият е храната да се приготвя за малчуганите с алергии отделно по специална рецепта в кухнята на самата градина.

Вторият вариант позволява по изключение храната да се оставя в забавачката от родителите и да се приготвя в домашни условия. Отговорността за качеството и безопасността на тези блюда се поемат изцяло от родителите, за което те трябва да подпишат и специална декларация.

Агенцията по храните позволява и диетичните гозби да бъдат доставени от друг лицензиран обект. В този случай изискването е блюдата да се доставят ежедневно в детското заведение, да са опаковани в съдове за еднократна употреба и да са надписани с името на детето.