На нас няма да ни се случи това заливане с бежанската вълна, смята бившият директор на разузнаването Бриго Аспарухов.Нещата вече изглеждат по-стабилни с постигнатото споразумение с Турция, каза той пред Би Ти Ви.
Той обори тезата за натиск от страна на Турция над ЕС - правете разлика между натиск и това да се възползва от ситуацията. Нищо лошо, дай боже всекиму да може така да защитава интересите си, каза Аспарухов. Напомни, че Турция е сред най-старите кандидатки за членство в ЕС - още от 60-ти години. Осъзнава се, че тя не е готова, отпускат се по малко бонуси, няма да се изтъргува членството, смята той.
Проблемът с бежанците обаче остава за години напред. Единственият начин да се овладее това положение е постигане на мир в Сирия, което би накарало поне половината да се върнат в родината си, посочи още Аспарухов.
Знаете, че хора от всички рискови държави отдавна населяват Европа. Службите си вършат работата, белгийските полицейски и контраразузнавателни служби специално са изключително опитни и ето резултатът - залавянето на атентантора от Париж. Да се хващат мозъците и изпълнителите, това е важното, Оцеляването на атентатора е риск за него пред господарите му, това евентуално може да го направи словоохотлив, допусна генералът.
Трудно у нас ще се задейства подобна клетка, знаят, че спазваме някакви правила, не определяме политиката към тях, не сме решаващия глас в Европа, анализира Бриго Аспарухов.
Много компромати за бъдещи кандидати за лидер на БСП ще се пускат предконгресно, прогнозира Аспарухов. Лично аз имам силното желание да се избере нов председател, заяви той позицията си срещу настоящия соцлидер Михаил Миков. Даде за пример Корнелия Нинова - изключително подготвена, компетентна и амбициозна жена.
БСП ще продължи да губи избори, ако не смени председателя, ако бъде избран нов, има шанс.