През 2012 г. „Гугъл“ се опитал да помогне на бунтовниците срещу Башар Асад, става ясно от имейли на Държавния департамент. Кореспонденцията между екипа на тогавашния държавен секретар Хиръли Клинтън и един от изпълнителните директори на компанията разкриват в детайли планът „Гугъл“ да се включи в политиката в региона, съобщава „Уошингтън екзаминър“, съобщава БГНЕС.
"Моля, следете нещата от близо, но моят екип планира да пусне инструмента ... чрез който публично ще бъде проследено и очертано дезертьорството в Сирия и от кои части от правителството идва то", пише в имейл Джаред Коен, ръководител на тогавашния отдел на компанията" Идеи на Гугъл" , изпратен през юли 2012 г. до няколко висши служители на Клинтън.
"Нашата логика зад това е, че докато много хора проследяват зверствата, никой не представя визуално картиране на предателства, които според нас са важни за насърчаване на повече хора да избягат, с което да се даде увереност на опозицията", казва Коен, като добавя, че планът на „Гугъл“е тайно да даде разработеното средство на медии в Близкия изток.
"Като се има предвид колко трудно е да се получи информация от Сирия в момента, ние партнираме с „Ал Джазира“, която ще поеме собствеността върху инструмента, който сме създали, ще проследява данните, ще ги проверява и да ги предава обратно в Сирия", казва той.
Имейлът на Коен е адресиран до заместник-държавния секретар Бил Бърнс, Алек Рос (съветник на Клинтън) и заместник-шефа на кабинета на държавния секретар Джейк Съливан. Съливан обърнал вниманието на Клинтън върху предложението на Коен, описвайки го като „много добра идея“. Коен е работил като обикновен служител в Държавния департамент до 2010 г., когато бил нает да ръководи „Идеите на Гугъл“, но е бил свързан с използването на социалните медии за подбуждане към социални въстания дори преди да напусне американското външно министерство. Необичайната намеса на „Гугъл“ във външната политика показва затрудненията на Вашингтон за намеса във вътрешните работи на чужди държави. Докато Коен оценява усилията на компанията като полезни за американските интереси, желанието за свалянето на Асад помогна за възхода на Ислямска държава, която запълни вакуумът, появил се поради загубата на контрол от страна на Асад в сирия, коментира „Уошънгтън екзаминър“.