Тези, които споделят прекалено много информация за себе си в социалните медии, са „програмирани“ да го правят, твърдят изследователи.
Специалисти от Берлинския свободен университет установяват, че хората, които споделят живота си в детайли във Фейсбук, имат повишена активност в областите в мозъка, които са свързани със себепознанието. По думите на водещия автор д-р Дар Меши данните на проучването разкриват мрежа от региони в мозъка, които са свързани със споделянето на лична информация в социалните медии.
За целите на проучването, което е първото, насочено към връзката между мозъка и употребата на социалните мрежи, специалистите изследват мозъчната активност на 35 участници. Те се фокусират върху две области в мозъка. Едната от тях е междинният префронтален кортекс, който е отговорен за изразяването на личността, вземането на решения и моделирането на социалното поведение. Другата област е прекунеусът, който отразява самооценката и аспекти на съзнанието.
Водещият специалист допълва, че хората обичаме да споделяме информация за себе си, а в днешния свят социалните платформи са начин да направим това. Фейсбук е най-големият социален канал. Изследователите насочват своето изследване към него, тъй като там хората споделят своите чувства, мисли и мнения, заедно със снимки и видеоклипове. Всеки от участниците в проучването определя колко често публикува свои снимки, обновява личната информация в профила си, както и статусите. Специалистите специално подбират участници, чиито отговори се различават значително.
Извършени са и мозъчни сканирания с технологии за образна диагностика, чиято цел е да се оцени мозъчната функция на участниците. Оказва се, че сред тези, които споделят повече информация за себе си в социалната мрежа, активността между междинния префронтален кортекс и прекунеуса е по-голяма, пише DailyMail.