Разбира се, не съществува все още сигурен начин да се предпазим от рак и ако имате и най-малките съмнения и оплаквания, трябва да разговаряте с лекар. И все пак има няколко неща, които можете да правите, за да намалите риска от коварната болест. Ето част от тях.

Яжте повече плодове и зеленчуци

Купища изследвания доказват, че редовната, ежедневна консумация на плодове и зеленчуци намалява риска от няколко вида рак. Според харвардско проучване доматите намаляват риска от рак на простатата. Плодовете пък помагат против рак на устата, гърлото, стомаха и хранопровода. Има вероятност да действат и срещу белодробен рак.

Консумирайте ядки
Изследване от Испания разкрива, че някои диети, в които присъстват повече ядки, могат да снижат риска от развитие на рак с до 40 %.
Учените нямат категорично становище как точно ядките въздействат на болестта, нито защо орехите са най-полезни сред тях. Но силно препоръчват редовната им консумация. Разбира се, най-добре сурови.

Далеч от хербицидите
Някои хербициди се свързват с развитието на ракови клетки, затова по-добре ги избягвайте. Ако ви се налага да пръскате с тях растенията си, най-добре използвайте маска и пръскайте от далече.

Правете упражнения или спортувайте
Болните от рак на гърдата ще намалят драстично риска от повтаряне на болестта, ако правят упражнения или спортуват по време и след лечението. Не само на тях, на всички се препоръчват по 30 минути упражнения дневно, пет дни в седмицата. Ако спортът е по-активен, може да се случва и само три пъти седмично по 20 минути.

Здравият сън е важен
Жени, които имат проблеми със съня, са подложени на по-висок риск от рак на гърдата. Скорошни изследвания показват, че недостатъчният сън е фактор в развитието на рак на простатата при мъжете. Според университетско проучване от Рейкявик мъже, които в продължение на пет години имат проблемен сън, са два пъти по-уязвими към рак на простатата.

Избягвайте замърсен въздух
Две скорошни изследвания от Великобритания доказват, че високите нива на замърсен въздух било заради трафик или заради индустриални причини, са честа причина за рак на белите дробове, както и за сърдечни проблеми. Други изследвания от Дания предупреждават, че дори малки замърсявания на въздуха са опасни за хора, които дълго време са подложени на тях.

Намалете алкохола
Американски специалисти предупреждават, че алкохолът е силно канцерогенен. Колкото повече алкохол пиете, толкова повече повишавате риска от рак на дебелото черво, на ректума, на устата, стомаха, хранопровода, гласните струни, гърлото, гърдата и черния дроб. През 2009 г. близо 3.5% от заболелите от рак в Щатите се свързват с повишена консумация на алкохол.

Пийте повече вода
Консумацията на 8 и повече чаши вода дневно не само ще ви хидратира, но и ще разреди токсините в урината и ще ги изведе от организма по-бързо. Така се предпазвате от рак на пикочния мехур. Ако пиете вода от чешмата, е добре да я филтрирате, защото тя също съдържа токсини, които са канцерогенни според Националния център за биотехнологии в САЩ. Бутилираната вода често не е по-добра, защото пластмасата на някои марки съдържа токсичното вещество бисфенол-А. Затова пийте вода само от стъклени бутилки.

Хранете се органик
Консумацията на храни, които са били произведени без пестициди, изкуствени торове и хормони, може да съкрати риска от рак.