Съмненията за влияние при назначенията в съдебната система ще отпаднат с прилагане на измененията в Конституцията и Закона за съдебната власт (ЗСВ). Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева пред bTV.

От години всяка политическа партия се е опитвала да влияе по някакъв начин при назначенията в съдебната власт, каза Захариева, помолена да коментира думи на лидера на БСП Михаил Миков, че промените в ЗСВ ще доведат до ново напрежение и битки в лобитата на съдебната власт. „Напротив, тези промени ще доведат до много по-справедливи решения във връзка с назначаването на дисциплинарните производства и кариерното израстване на магистрати. Отпада възможността членовете на Съвета да гласуват с „въздържал се”, заяви Захариева, като припомни, че това е от изключително значение, тъй като ВСС е правителството на съдебната система.

Прекият избор на съдии, прокурори и следователи от магистратската квота, засиленото мотивиране при избор на членове от ВСС от Народното събрание, което включва по-ранна процедура и изключително широката прозрачност, са гаранция за отчетност, отговорност и прозрачност в работата на Съвета.

Правосъдният министър изрази надежда, че следващите членовете на ВСС, които предстои да бъдат избрани по новите процедури, ще са изключително достойни професионалисти, които чрез своята дейност по назначения, кадрова политика и дисциплинарна практика, ще пресекат подобни съмнения.

„Механизмът ще приключи тогава, когато изпълним препоръките. А съдебната реформата се прави заради хората, а не заради това дали имаме, или нямаме доклад от Европейската комисия”, отговори министър Захариева на въпрос, съгласна ли е с искането на част от евродепутатите ни механизмът да отпадне.

Захариева припомни, че механизмът продължава вече 9 години и все още не сме изпълнили препоръките. „Амбицирани сме до приключването на мандата на тази комисия, след две години и малко, да направим всичко възможно да ги изпълним.” Правосъдният министър уточни, че реформата в съдебната система трябва да се направи най-вече не защото получаваме доклад, а защото има какво да се направи. „Виждате какво е доверието в нея, какво е мнението на хората и на самите магистрати”, допълни министър Захариева. По думите й реформата трябва да се направи, защото българските граждани го искат, а не защото получаваме доклад. Правосъдният министър заяви, че очаква следващия доклад да е по-добър. „Най-вече очаквам хората да почувстват промените, независимо дали докладът ще е по-добър или същият”.

Захариева посочи като пример за сътрудничество по механизма поисканият от нас независим анализ на прокуратурата и експертиза от ЕК. „Истинската работа по реформата обаче трябва да се свърши от нас. Ние трябва да променим законите. ВСС трябва да промени подхода си по назначение в системата, а самите магистрати да вярват, че когато правораздават, те се ръководят само от законите и вътрешно си убеждение.”

По отношение на доклада на омбудсмана Мая Манолова за лошите условия в Сливенския затвор, правосъдният министър благодари на омбудсмана за фокусирането на общественото внимание върху проблема, като допълни, че в Министерството на правосъдието добре се познават проблемите във всеки затвор, включително и в Сливенския. „Още от 2015 г. Министерството на правосъдието има план за подобряване на условията в затворите. Намерили сме финансиране и в Сливенския затвор скоро ще започне изграждането на санитарни възли във всяка една от килиите”, обясни Захариева.