ДНК-тестове установиха самоличността на извършителя на кървавия атентат вчера в центъра на Истанбул, той е член на ДАЕШ, предаде БГНЕС.

Разследващите работиха по две версии за атентатора-самоубиец, като целта им бе да изяснят дали от ПКК или от ДАЕШ /Ислямска държава/ и още вчера стигнаха до имената на Саваш Йълдъз и Мехмет Йозтюрк. Йълдъз е от списъка на издирваните в Турция терористи от ДАЕШ.

ДНК-анализите обаче установиха, че 24-годишният Йозтюрк е действителният извършител на нападението на улица Истиклял до площад Таксим вчера в 11 ч., което отне живота на 4 чужди туристи и рани десетки други. Атентаторът е от провинция Газиантеп, задържани от полицията бяха баща му и брат му, и транспортирани до Истанбул, където дадоха кръв за тестовете. Засечен е бил и сигналът на мобилния му телефон, който по време на атентата е излъчвал от Таксим. Тогава е извършено и претърсване в дома му в Газиантеп, но не е бил открит там. Впоследствие са съпоставени снимките от обезобразения след експлозията труп на камикадзето с тази от системата на издирваните терористи от ДАЕШ. Преди да изчезне, Мехмет Йозтюрк е бил с чисто криминално досие, семейството му е сигнализирало в полицията за внезапното му отсъствие. Днес мястото на касапницата е обозначено с карамфили, национални флагове и послания на картони, ръчно изписани на английски и турски „Ние сме тук, не се страхуваме, не сме сами“. По данни от здравното министерство 8 от ранените вчера са на командно дишане, общо 19 се лекуват в болници.

В най-тежко състояние е момиченцето на 2,5 г. Асия Башаран. Вчера всички медии и социалните мрежи публикуваха потресаващата снимка с изоставената детска количка и двата мъртви гълъби до нея, и не се знаеше нищо за съдбата на детето от нея. Малката Асия е претърпяла черепно-мозъчна и очна операции. Оказало се, че с родителите и сестричката й са пристигнали от град Адана на разходка в Истанбул. Днес в ранния следобед се очаква официално изявление на министъра на вътрешните работи Ефкан Ала.