Освен традиционните схеми - пострадал близък, разболели се от СПИН, вируса Зика, претърпяно ПТП, инцидент с взрив или пожар, напоследък е много модерна схемата за „съдействие на органите на полицията“. Това каза гл. инспектор Петър Гроздев на брифинг във връзка с проведени успешни акции на ОДМВР - София през последните дни, съобщи „Фокус". Гроздев обясни, че убедени, че съдействат на полицията за разкриване на измама, възрастните хора неколкократно теглят пари от банки. „На предупреждения от касиери на банката, че е възможно да бъдат измамени, възрастните хора реагират остро, като вярват, че съдействат на полицейските органи“, обясни Гроздев. 

Той уточни, че при случаите на престъпления от този тип, възрастен човек е уведомен, че е жертва на телефонна измама, след което го убеждават, че може да съдейства за залавянето на измамниците, като предостави сума пари на мними представители на полицията. 

„Случвало се е част от първоначалната сума да бъде върната на жертвата, за да може тя да повярва, че в последствие ще участва в разкриването на измамниците“, обясни още гл. инспектор Гроздев. Той съобщи, че през изминалата седмица полицията е задържала лице при опит да измами 74-годишна жена. Схемата на измамата е била за „купуване на лекарства“ за сумата от 3000 лева. По думите му възрастната дама сигнализира, полицията пристига и извършителят е задържан.