Правителството не спира обществени поръчки заради недостиг на средства в държавата. В началото на годината приходите в хазната дори са по-високи спрямо заложените в бюджета. Това коментира пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

Нито една от спрените обществени поръчки някой си е позволявал да коментира полезността и нуждата от това, което трябва да се достави, изгради и т.н. Проблемът е друг – ако по отношение на всяка една от процедурите витаят каквито и да е било съмнения с различна степен на обоснованост, може би не е работа на администрацията да реагира, но пък е работа на политическото ръководство да даде адекватна реакция на подобни възникнали съмнения, допълни Дончев.

За всяка една от спрените обществени поръчки има техническо и формално основание да бъде спряна, заяви още Дончев.

„Това не е нито първият, нито някакъв уникален случай със спиране на обществени поръчки. Обществени поръчки са спирани и преди това. В тази конкретна ситуация спирането се обагри много политически и се натовари емоционално, по причина, че задача за част от големите поръчки, около които имаше съмнения, беше дадена от министър-председателя.

Тази практика, която се използва в момента, е безспорно необходима, но наред с това е и опасна, доколкото натоварва политическото ръководство с едни свръхочаквания. Утре на някой няма да му хареса някаква процедура по някакви негови съображения, и ще има натиск към съответния министър или към ръководител на дадено ведомство или към министър-председателя да спре поръчката и затова подобна практика е до голяма степен необичайна.

Именно по тази причина това, което правя аз в момента, това, което беше направено на ръчен режим, на режим на механично управление от министър-председателя и министрите, да се превърне в рутинен ангажимент на самите администрации, които в крайна сметка е редно да го правят. Когато има нещо нередно – да реагират. Фокусът на усилията ни е да открием грешките не когато са се случили, а преди да се случат, защото тогава няма щета. Освен това дисциплиниращият ефект е много по-силен”, подчерта Дончев.

По повод конфликтите между ГЕРБ и ДСБ, Дончев каза:

„Чисто като работна атмосфера в правителството не мисля, че има пряко отношение. Ритъмът и режимът в кабинета са изключително работни. На ниво политически емоции ситуацията е съвсем различна. Това, което се случи не бих казал, че е нещо изненадващо и ново. Лошо е, когато политическата истерия се превърне в норма, което се случва последните седмици и месеци. В политиката трябва да има сблъсък, критичен тон, дебат, но това е различно от перманентна политическа истерия, от това не печели никой – нито политическите сили, които се опитват да докажат всяка, че е по-добра от другата, най-малко печели гражданинът”, обясни Дончев.

Относно възможността за предсрочни избори, Томислав Дончев заяви: „Ако някой има чисто политически интерес от едни предсрочни избори, надявайки се да подобри резултата си, това е ГЕРБ и в същото време на нас се пада ролята да сме търпеливи и да крепим ситуацията такава каквато е. Предсрочните избори не са изгодни за страната особено сега”, каза Дончев.

Според вицепремиера щетите от бежанската криза са по-скоро политически и свързани със сигурността.