Край на санирането на парче и своеволното остъкляване на балкони, решиха депутатите. А хората от доста квартали в София и в други градове се питат какво ще стане с вече остъклените балкони и как може да се направи подобен ремонт законно - при новите изисквания.Екип на „Нова телевизия” отиде в столичния квартал „Стрелбище”, за да разбере какво ще се случи с вече остъклените тераси. 

„Законът е категоричен, че те няма да бъдат пипнати. Те са в режим на търпимост. Оттук нататък обаче е по-различно. Остъкляването ще бъде възможно след съгласието на 51% от останалите собственици в блока”, обясни пред камерите зам.-министърът по регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Първата стъпка е домоуправителят да свика общо събрание. Когато се вземе решение, собственикът, който решава да извърши подобни ремонти, спазвайки нормативната база, може да извърши остъкляване”, поясни той.

„Нов момент в закона са така наречените неотложни ремонти и задължение на домоуправителите е да отговаря за тях. Такива са ремонтите, които касаят премахването на опасни за здравето и живота на хората елементи по сградата”, обясни още Николай Нанков.