Днес е първата неделя от Великия пост - Неделя Православна. На този ден всяка година Светата Църква е установила да се чества, по подобаващ начин, победата на Православието не само над иконоборческата ерес, но и над всички други ереси.

Във връзка с това било прието на този ден да се изнасят за поклонение чудотворни икони и свети мощи. След Светата литургия се изпълнява определен чин, който съдържа специална молитва за обръщане към православната вяра на всички отстъпници и заблудени - моление за утвърждаване в православната вяра на всички верни чеда на Светата Църква.

В Неделя Православна Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави Божествената Василиева света Литургия в Митрополитския храм „Света Марина” в гр. Пловдив от 9:00 часа.

В храма ще бъдат изнесени - за всеобщо поклонение - чудотворни икони и свети мощи, съхраняващи се в Пловдивска епархия, в памет на установения през 842 г. от император Михаил ­III празник – Тържество на Православието. След архиерейското богослужение, със светините ще се извърши и литийно шествие около храма.

По случай Неделя Православна и победата над иконоборческата ерес, след богослужението, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще освети първата икона - за Пловдивска епархия - на новоканонизирания светител Серафим Софийски Чудотворец, която ще се постави на специален проскинитарий в храма, и лично ще раздаде икона на св. Серафим, за благословение, на всеки присъстващ богомолец.