В благотворително събитие превърна 70-ия си юбилей проф. Огнян Герджиков.
Вместо подаръци бившият парламентарен шеф на 39-ото НС поиска от гостите си дарения за 19-годишния Борислав Пенков от Русе. Момчето е с прогресивна мускулна дистрофия, тип Дюшен, от години семейството му се бори и има подобрения, но са нужни средства.
“Научихме за момчето от нашия масажист, който работи с него, и със съпругата ми решихме да му помогнем. Ето, рожденият ден е добър повод да подтикнем и приятелите ни да го направят”, разказа Герджиков. Той бе сложил две урни за дарения, в които поканените над 300 гости на тържеството пускаха пликове.
"Заченат по невнимание. Роден с ходатайство. Отгледан с любов. Очарован от музиката. Влюбен в професията си. Често надценяван, но както всички в политиката често обругаван. Това съм аз." С тези думи откри тържеството си Герджиков.
Почетен гост му беше патриарх Неофит, който го поздрави с Благослов и Многая лета.
Да уважат рожденика дойдоха Георги Първанов, бившият премиер Пламен Орешарски със съпругата си, правосъдният министър Екатерина Захариева, министри от няколко правителства и депутати от няколко мандата от всички цветове, магистрати, съученици и състуденти на професора.
Герджиков бе награден от акад. Стефан Воденичаров с най-високото отличие - на председателя на БАН. Поздрави го и акад. Благовест Сендов.
Писмено приветствие изпрати президентът Росен Плевнелиев.
А 14-годишният внук на Герджиков Александър бе написал "Поема за дядо", в която го определи за свой ангел хранител.