Век след век наименованията на различните валути са варирали и са получили днешните си имена в съответствие с националността и етническата принадлежност на хората, които са ги използвали. Но замисляли ли сте се някога защо доларът или йената се казват точно така? От Оксфордския университет се опитват да внесат яснота по този въпрос, като в портала OxfordWords са публикували информация за това от къде идват имената на парите, пише money.bg.

Ето какви са техните корени:

1. Динар

В Йордания, Алжир, Кувейт и съседна Сърбия си пазаруват с местни динари. Тяхното наименование идва от латинското „денариус”, като така са били наричани сребърни монети, използвани в древен Рим.

2. Долар

Доларът се използва в САЩ, Австралия, Канада, Нова Зеландия, Сингапур и е най-често употребяваната валута навсякъде по света. Фламандската или немската дума „йоахимстал”, която от своя страна се свързва с долината Йоахим, която се намира в днешната област Бохемия в Чехия.

Там имало мини, в които се добивало сребро, а от него се правели монети – „йоахимсталер”. За по-кратко започнали да ги наричат „талери”, а в последствие думата се превърнала в „долари”.

3. Крона

Много скандинавски държави имат валути, чиито имена идват от латинската дума „корона”. Така че шведските, норвежките, исландските крони, датските, чешките и естонските (преди еврото) пари идват от един и същи корен.

4. Лев

Името на българския лев идва от думата „левъ”, която е остарялата форма на думата „лъв”.

5. Лира

Италианската и турската лира идват от латинската дума „либра”, която означава „везни” или единица тежест.

6. Марка

Преди еврото имената на немската и на финландската марка също идват от думи със значението на „тежест”.

7. Паунд

Британският паунд подобно на много други езици означава в буквален превод от латински „тежест”, „тегло”. Така се наричат и валутите в Египет, Ливан, Южен Судан, Судан и Сирия.

8. Песо

Буквално преведено от испански думата „песо” означава „тегло”, „тежест”.

9. Риал

Латинската дума „регалис”, означаваща „царски”, дава наименованието на оманските и иранските риали. Валутите на Катар, Саудитска Арабия и Йемен носят същото име. Преди еврото така се казват и парите на Испания.

10. Рубли

Името на рублите идва от единица мярка тежест, чрез която се е мерело среброто. Така се наричат парите в Русия и Беларус.

11. Рупия

На сансктрит среброто се е наричало „рупия”. Оттам идват и имената на банкнотите в Индия, Пакистан и Индонезия.

12. Юан, йен и вон

Китайският йероглиф "圓", означаващ „кръгъл” или „кръгла монета” е „отговорен” за имената на китайския юан, японската йена и корейския вон.