Броят на ранените при самоубийствения атентат в центъра на Истанбул достигна 36 души, сред които 12 са чужденци, заяви министърът на здравеопазването Мехмет Мюезиноглу.

В критично състояние са 7 от транспортираните в болница, на място на търговската улица Истиклял до площад Таксим загинаха 4 души и камикадзето. По първоначални данни броят на жертвите бе 3-ма души, четвъртият е починал в болница. Минути след взрива там пристигнаха 28 линейки, полиция отцепи всички входове към улицата и площада, хеликоптери кръжат, магазините са затворени.

Запитан вярно ли е, че се очаква и втори взрив, Мюезиноглу посочи, че не може да каже нито да, нито не, тъй като терористите действат изненадващо. Областният управител на Истанбул Васип Шахин заяви, че категорично става дума за терористичен самоуйбийствен акт, цитиран от в. “Хабертюрк“. Той отхвърли твърденията за подобни взривове в различни райони на мегаполиса като несъстоятелни.

Съобщения за това заляха социалните мрежи днес, паниката е огромна. По време на срещата си с иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф в Анкара турският му домакин Мевлют Чавушоглу подчерта, че борбата с терористичните нападения ще продължи, но очаква същото и от света. Все още няма данни коя точно е била целта на атентатора-самоубиец, появиха се твърдения, че експлозивите са избухнали преждевременно. Според една от версиите бомбата е задействана в момента, когато терористът е минавал непосредствено до група туристи. Разследва се твърдението на репортера на CNN Turk, че взривът е трябвало да избухне на друго, по-многолюдно място, възможно е това да е бил площад Галатасарай. Терористът обаче се самовзриви пред административна сграда на квартал Бейоглу.

Очевидец, собственик на магазин в съседство, разказва пред журналисти, че атентаторът-самоубиец е млад мъж в жълто палто. Говорителят на външното министерство на Израел съобщи, че сред ранените при взрива в Истанбул има граждани на страната му, но все още няма подробни данни за броя и състоянието им. Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу свиква извънредно заседание на съвета за сигурност, министри и експерти се събират в Истанбул. Съветът за телевизия и радио оповести забрана за излъчване на кадри от мястото на инцидента и специално подчерта да не се показват труповете на жертвите. Информационните агенции обаче разпространиха снимка на изоставена на мястото на взрива бебешка количка, не е известна съдбата на детето, нито тази на собственика й.

Истанбулската полиция е задържала един човек по подозрение за съпричастност към атентата на булевард Истиклял в града. Това съобщи ТВ каналът НТВ, позовавайки се на източник от полицията. Няма информация за името на задържания, тъй като в страната действа забрана СМИ да разгласяват подробности по водещи се разследвания. Генералната прокуратура на Турция е назначила петима прокурори в отдела за борба с тероризма, които ще водят следствието. Засега няма информация да участие на някоя терористична организация в атентата.

Няма пострадали български граждани по първоначална информация при атентата на оживената търговска улица в Истанбул, съобщиха за БГНЕС от МВнР, като уточниха, че до този момент няма информация от нашите консулски служби в Турция.

С наближаване на Невруз, кюрдската Нова година на 21 март, растат опасенията от нови атентати в Турция. Страната е в максимална степен на тревога след последната атака на 13 март в Анкара, отнела живота на 35 души, и на 17 февруари, също в Анкара, когато загинаха 29 души. Отговорността и за двата атентата бе поета от радикалната групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан", близка до Кюрдската работническа партия (ПКК).