Куче, смятано за удавено, след като е изчезнало преди пет седмици от рибарска лодка край бреговете на Калифорния, е намерено на остров, който е собственост на военноморския флот на САЩ. 18-месечната Луна - синеока кръстоска между немска овчарка и хъски, вероятно е преплувала 3,2 километра до остров Сан Клементе край бреговете на Сан Диего, където са я намерили служители от военноморската база „Коронадо”, съобщава „Ройтерс”.„Луна е преплувала голямо разстояние за кутре. Животното видимо е отслабнало, но за щастие не е пострадало”, казва говорителка на база „Коронадо”.

Луна се е намирала на рибарска лодка, когато е изчезнала преди зазоряване на 10 февруари, докато собственикът й Ник Хоуърт и член на екипажа са изтегляли улова. Хоуърт е издирвал питомката си два дни в морето, подпомогнат от служители на военноморската база, които са търсили кучето и на острова.
Десет дни след изчезването й, стопанинът й - рибар от Сан Диего, решава, че питомката му е загинала и публикува във Facebook нейни снимки, придружени от посланието „Почивай в мир, Луна”.

„Корабокрушенката” вероятно е прекарала във водата не повече от ден. Животното е открито да стои край път на острова.